AMERİKANIN PİRESİ : SAND FLEA

Sand Flea yani "kum piresi"; son yıllarda robot aleminin geliştiğinin pekâlâ bir örneğidir. Sand Flea, Boston Dynamics robot şirketi tarafından keşfedilmiş olup, Amerika Birleşik Devletleri'nin savunma sanayisinin kollarından olan REF (Rapid Equipping Force) 'in finansmanlığını yaptığı bir RC robottur.


Sand Flea'nin özelliklerinden bahsedecek olursak, bu küçük pirenin en önemli kabiliyeti 1 ile 8 metre arasında zıplayabilme. Bu özelliğiyle, istenilen hedefin yüksekliğini ölçüp arka tarafında bulunan yay sitemi ile 2-3 katlı binaların çatılarına çıkabiliyor, düz zeminden bir tepeye zıplayabiliyor. Aklınıza ' bu robot atlarken ters dönerse ne yapacak? ' gibi bir düşünce gelmiş olabilir fakat mühendisler buna çare olarak robotu çift taraflı kullanabilme özelliği sağlamışlar.


Bu arada 4 kilogram ağırlığa sahip olan robot 5 km/s hız yapabiliyor. Kulağa az geliyor fakat 4 kg'lık bir robotun bu hızı yapması zor  zanaat. Şarj konusundan bahsedecek olursak, şarj edilebilir li-polymer bataryası ile 2,5 saat kapasitesi olup bu süre zarfında 25 defa uzun zıplama yapabilmektedir. Robotun ön tarafında bulunan dijital kamera durağan haldeyken 1280x960 piksel, hareket halindeyken ise 320x240 piksel video çekim yapabilmektedir.


Amerikan ordusunun arge çalışmalarına verdiği önemi gösteren bu robotlar, gelecekte, şafağını bekleyen, nöbetinde uyuyan askerlerin yerini alacağını, şimdiden tahmin edebilmekteyiz.

tanıtım videosu

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ÖZEL FORMÜLLÜ FIRÇASIZ ARAÇ YIKAMA KÖPÜĞÜ