4k Nedir ? Ne işe yarar ?



       Teknoloji baş döndürücü bir hızla ilerlerken 4k,8k çözünürlükler yavaş yavaş kendine yer bulmaya başlıyor. Peki Son günlerde adını sıkça duyduğumuz ve duymaya da devam edeceğimiz “4k” çözünürlük nedir ? ne işe yarar.




 “4k” terimi ilk olarak Japonya menşei NHK Science & Technology Research Laboratories tarafından 2007'de önerilen bir video biçimidir.[1] 2007 yılından itibaren çeşitli projelerde kullanılmış olup ülkemize gelişi 2010’lu yılları bulmuştur.
4K ve 8K TV, Ultra-High Definition (UHD) standardının alt ve üst kısımlarını temsil ediyorlar. UHD, videoları 24, 25, 50, 60 ve hatta 120 FPS ile oynatmaya izin veriyor.

    4K UHDTV, 2160p çözünürlüğü ile şu anki 1080p'yi ikiye katlıyor. İki kat daha uzun ve iki kat daha geniş olan 3840×2160 çözünürlüğü ile 8.1MP'lik bir görsel gösterebiliyor. Bugünkü HD ekranlar ise 2.1MP'lik bir görüntü sağlayabiliyor. "4K" terimi, dikey pikselleri saymak endüstri standardı haline gelmiş olsa da, yatay piksellerin sayısından bahsediyor.

    8K'de ise 4K'nin iki katı olan 7680×4320 çözünürlüğüne ulaşıyorsunuz. Bir 8K'nın piksel sayısına ulaşabilmek için çift sıralı 4 tane HDTV'yi bir araya götürmeniz gerekiyor. 8K TV'ler, 33.2MP'lik bir resim gösterebiliyor.

    4K'nin ekranında pikselleri tek tek görebilmeniz için yüzünüzü adeta TV'nizin ekranına yapıştırmanız gerekiyor. 4K'nın sunduğu görüntü kalitesini, Apple'ın Retina ekranını örnek verecek anlatabiliriz. Retina'daki gibi bir görüntü yoğunluğunun 80 inç'lik bir TV'ye geldiğini düşünün. Yüksek piksel yoğunluğu, 3D filmlerde de etkisini gösteriyor. Zira 3D filmlerde filmi pasif gözlüklerle izlediğinizde çözünürlük 1920×540'a düşüyor. Çözünürlüğü ikiye katlayan 4K, 1080p'nin bu kısıtlamalarını etkin bir biçimde aşıyor ve HD kalitesinde 3D görüntüler sağlayabiliyor.

    Bu rakamlar her ne kadar heyecan verici olsalar da, her yeni teknolojinin başına gelen, bu teknoloji için de fazlasıyla mevcut. Eksikliklerini şöyle sıralayabiliriz:

·         İçerik: Donanım (4k televizyon, kamera, projeksiyon vs.) var, fakat uygun içerik çok kısıtlı. Şu sıralar artmaya başlasalar da kullanıcı hala 4k içerik bulabilmekte sıkıntı çekiyor.

·         Teknik: Şu anki ağ altyapısı, bu televizyonları besleyecek veriyi iletmekte zorlanıyor.

·         Boyut: 4 katı çözünürlük veri boyutu bakımından da ciddi bir artışı beraberinde getiriyor. Bu da hard disklerimizi, internet hızımızı, flash belleklerimizi bir anda yetersiz hale getirebilir.

·         Görüntü oynatma: Haliyle eski nesil bilgisayarlar 4k çözünürlükteki videoları oynatabilmesi bakımında ciddi oranda zorlanacaklardır.

    Kablosuz şarj teknolojisi* gibi bu teknoloji için de henüz erken olduğunu söyleyebiliriz. Nitekim Sony Ceosu Kaz Hirai; “Bu teknolojilerin tam olarak adaptasyon sağlayabilmesi için yedi yıllık bir süreye ihtiyaç olduğu“ düşüncesinde.[2]

     Örnek video:

  • (Full hd (1080p) çözünürlükte aşağıdaki videonun boyutu 67,46 mb iken 4k çözünürlükte ise video boyutu 420,54 mb olmakta...)



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ÖZEL FORMÜLLÜ FIRÇASIZ ARAÇ YIKAMA KÖPÜĞÜ

AMERİKANIN PİRESİ : SAND FLEA