YANGIN TÜPLERİNDE KORKUTAN GERÇEK! Mutlaka okuyun!!!


yangın söndürücü

Piyasada yaygın olarak kullanılan yangın tüplerinin içerisinde karbondioksit veya diğer kuru kimyevi maddeler bulunur.

Karbondioksit
Yanıcı değildir ve kolay kolay reaksiyon göstermez. Gaz halindedir. Söndürme prensibi ise ateşin üzerine dağılarak ateş ile havanın temasını keser. Tüplerin içine basınçlı olarak sıvı veya katı halde konulabilir. Genellikle sıvı halde konulur. Tüpten çıkarken gaz haline dönüşür ve beyaz toz gibi bir görüntü oluşturur. Zehirli olduğundan dolayı kapalı ortamlarda kullanılmamalıdır. Ölümlere ve solum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir.

Kuru kimyevi toz
Karbondioksitli söndürücülerden daha fazla kullanım alanına sahiptir. Zehirli değildir fakat kapalı ortamlarda kullanılırsa solunum güçlükleri ve akciğer kanserine sebep olabilir. Havada bulut şeklinde dağıldığı için görüş mesafesini kısaltır, yanan maddeye odaklanma sağlanamaz. Havadaki rutubeti emer. Yangın esnasındaki ısıdan dolayı bileşiklerine ayrılır (su karbondioksit, sodyum bikarbonat gibi). Karbondioksitten daha fazla kullanılmasının sebebi saklanmasının kolay olmasıdır. Çevremizde gördüğümüz tüpler genellikle bu tiptir. Söndürme prensibi karbondioksit ile aynıdır.

Yukarıda bahsettiğimiz yangın söndürme için kullanılan maddelerin hepsi kimyasaldır ve basınçlıdır. Hayatımızı kurtarması için satın aldığımız ürünler hayatımıza mâl olabilir. Birçok kez bu söndürücülerin insanları zehirlediği ve sıcak havalarda patladığı bilinmektedir. Hastanelerde ve okullarda genel olarak çocuk ve yaşlıların bulunduğu yerlerde kullanılması çok tehlikelidir. Bu sebeplerden ötürü Cankur yangın söndürme sistemi uzmanları kimyasal özelliği olmayan, basınçsız katı potasyumlu yangın söndürücüleri tavsiye etmektedir.

Yorumlar

  1. son zamanlarda yanan otobüslerde bu cihazlar niçin kullanılmıyor?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ÖZEL FORMÜLLÜ FIRÇASIZ ARAÇ YIKAMA KÖPÜĞÜ

AMERİKANIN PİRESİ : SAND FLEA